Yaşam Koçu Ne Yapar?

Bilen değil, yapan kazanır

Biz millet olarak, uzun uzun yazıları okumayı sevmiyoruz. Bu yüzden bu kısa kısa yazılarımızda, soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

Yaşam Koçu hakkında, daha önce bir yaşam koçu ile çalışmasa bile hepimizin bir fikri vardır. Tıpkı filmlerde gördüğümüz terapi seansları gibi. Çoğu kişi çocukluğuna inileceğini düşünerek geliyor. Ancak  biz yaşam koçları çoğunuzun bildiği gibi, çocukluğunuzla ya da geçmişinizdeki travmalarla ilgilenmeyiz. En fazla geçmişinizde bir başarınızı alırız, oradaki gücünüzü ve motivasyonunuzu tekrar tekrar kullanabilmeniz için gün yüzüne çıkarırız.

Yale Üniversitesinde yapılan bir deneyden sizlere bahsetmek istiyorum. Yarısı su dolu bir leğene, fareleri bırakıyorlar. Fareler, yüzerek kurtulmaya çalışıyorlar. 15 dakika civarı bir süre yüzdükten sonra, fareler vazgeçiyor ve boğularak ölüyorlar. Deney bitmedi. Benzer fareleri tekrar aynı kaba aynı seviyede suya bırakıyorlar, 12. dakikada su seviyesi yükseltilerek, farelerin kurtulmaları ve “Başarmışlık hissi” kazanmaları sağlanıyor. İleriki günlerde bu “Başarmışlık hissi” kazanmış fareler aynı kaba bırakılıyor. Sizce o fareler ne kadar yüzmüştür? Lütfen bir fikir yürütün. (Merak ediyorsanız yazıyı sonuna kadar okuyun. Deney sonucunu ileride vereceğim:)

Hedefi olmayan insan var mıdır? Hepimizin bir takım hedefleri vardır. Bu hedeflere giden yolda bazı engeller ile karşılaşırız. Bu karşılaştığımız engellerin %10 u bir çözüm bulamayacağımız dışsal engeller olsa bile %90 ının içsel engeller olduğu bir gerçektir. Bu içsel engelleri yenen insanlar başarılı olur, yenemeyenler ise %10 luk çözemeyeceği engelleri, olduğundan çok daha büyüterek, o engellerin kendilerini zayıf bırakmasını, oldukları yerde saymasına müsaade ederler.

Yaşam koçu olduğu yerde saymak istemeyen birisi ile çalışır, %90 ı bulan içsel engelleri kolayca yenmesini sağlar ve bu motivasyon ile geriye kalan %10 engel ise tahmin edilenden çok daha kolay bir şekilde hayatımızdan çıkar gider ve çok kolay bir şekilde, hedefimize ulaşırız.

Gelelim fare deneyinin sonucunu merak ediyorsunuzdur. İlk deneyde 15 dakika yüzen ve çaresiz olduklarını düşünerek vaz geçen fareler, sonraki süreçte, başarmanın verdiği güven ile ne kadar yüzmüşlerdir dersiniz.? Sıkı durun Tam 72 saat!

Başarmışlık hissi” bu kadar özel ve güzel bir duygu. Yaşam Koçu bu hissi önceden hissettirir ve sonucu görerek bir yolda yürürsünüz. Sürprizlerle karşılaşmaz ve potansiyelinizi doğru kullanırsınız.

Bir hedefiniz mi var? Mutlaka bir Yaşam Koçu ile çalışın.  O ne yapar eder, sizi hedefinize yaklaştırır.

Başarılar..