“Stanford üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, Şirketler, koçluk hizmetine ödedikleri paranın en az 6-7 kat daha fazlasını, sadece koçluğun getirdiği farkındalık ile kazanmaktadırlar.”
İşletme Koçluğu Nedir?
Küreselleşen ve hızla gelişen dünyada işletmeler rekabet sürecini ulusal ve uluslararası firmalarla yapmak durumunda kalmıştır. Bu süreç Türkiye’deki işletmelerin yaşamsal ömrünü 3 yıla kadar düşürmüştür.
Sürdürülebilir olmanın ana koşulu sürdürülebilir bir rekabettir. Sürdürülebilir bir rekabet için de mevcut finans ve insan kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanmak zorundayız.
İşletmelerin bu rekabette başarılı olmasın için, ulusal ve uluslararası firmaların mevcut insan kaynakları potansiyel’ine (Finans, Sistem Mühendisliği, İnsan Mühendisliği, Satış-Pazarlama vb.) sahip olması gerekmektedir. Ancak işletmelerimiz bu insan kaynakları potansiyeline; mevcut finans ve mali kaynakları ile sahip olmamaktadırlar.
İşletme Koçluğu Hizmeti; Bir işletmenin iyi analiz edilmesi, güçlü ve zayıf yönlerinin farkında varılması ve stratejik adımlar atarak başarıyı elde etmesine yardımcı olan bir hizmettir.
Bir işi harika yapabilirsiniz. O işi harika yapmanız, çok başarılı olacağınız anlamına gelmemektedir. Mesela çok özel yemekler yapıyor olmanız, açtığınız restoranın başarılı olacağı anlamına gelmemektedir.
İşletme Körlüğü Nedir:
İşletmenin potansiyelini kullanmak yerine, günü kurtarmaya odaklanmasıdır.
Çalıştığımız işletmelerde görmüş olduğumuz bazı işletme körlüklerini özetlemek isteriz..
Odak kayması: Hemen her işletmenin ana hedefleri; Sürdürülebilirlik ve Karlılıktır. Ancak çoğunlukla, günü kurtarma stratejisi izlenir. Günü kurtarmayı hedefleyen bir işletme, potansiyelini göremez ve atak yapamaz. Bu tıpkı kendi sahasına çekilmiş hiç hücum yapmayan bir takım gibidir. Bu takımın maçı kazanmasını bekleyebilir misiniz? Kazanamayacağına sanırım bahse bile girebilirsiniz.
Karlılığın azlığı: Bazen iş sirkülasyonu çok olur ancak, mevcut işlerin sorunları, yeni iş almayı ya da işleri tamamlamayı zorlaştırır. Bu durumda aslına işletme körlüğünün bir şeklidir. Karlılığı artırmak için değişik stratejiler üreterek, karlılığa odaklanmak gerekir.
İnsan Kaynakları Yönetimi: Sözümü dinletemiyorum, Çalışanlar işleri tamamlayamıyor, karar veremiyorlar, çok hata yapıyorlar gibi sorunları çok duyarsınız. Bunların neticesinde, şirketin potansiyelini kullanması mümkün olamamaktadır.
Bu ve benzeri işletme körlüğü yaşanan işletmelerin, yerinde saydığını, günü kurtarmaya odaklandığını ve atak yapamadığını görürüz. Ancak bu işletmeler hep sınırda yaşadığından, yeni çıkabilecek küçük bir kaç sorun bile, işletmenin sonunu getirebilmektedir.
Biz size işinizi kesinlikle öğretmek derdinde değiliz. İşinizi en iyi siz bilirsiniz, ancak çok basit değişikliklerle, sorunlarınızı çözmek, karlılığınızı artırmak ve kontrolü elinize almanız için, farkındalık kazanmanızı sağlarız.
Kimler İşletme Koçluğu Almalıdır?
- Kobiler, Üst ve orta düzey yönetici ve işletmeciler.
İşletme Koçluğunun Hedefleri Nelerdir?
- Doğru analizler yapmak.
- Güçlü yanların farkında olmak.
- Sorunların üstesinden gelmek.
- Satış ve Pazarlama stratejileri geliştirmek.
- İşletmecinin kendi motivasyonu ve çalışanlarını motive etme yolları.
- İnsan kaynakları yönetimi.
Farkındalığını artırmak.
İşletme Koçluğu Süreci:
Koçluk hizmetinin, sürekli olması işletmenin menfaatine olmakla beraber, süre işletmenin engelleri ve hedeflerine göre değişmektedir.
İşletmenizin neleri başarabileceği ile ilgili, ücretsiz analiz için randevu alınız.
Son Yorumlar