Çocuğuma Mangala ile Strateji Öğretiyorum

Bilen değil, yapan kazanır

Biz ebeveynlerin, çocuklarımız ile ilgili en çok şikayetlerini listelersek, ilk sıralarda, onların dijital ortamda çok zaman geçirdiği gelir. Dijitale ve hazır şeyleri tüketmeye olan ilgileri de bir yandan, gelecekleri ile de hepimiz kaygı duyuyoruz. Neden-sonuç ilişkisi kurmalarındaki becerilerini, stratejideki becerilerini geliştirmek için eminim güzel oyunlar oynuyorlardır.

Stratejik bakış açısına sahip olduğum, daha yolun başından, işin nerelere gidebileceğini hesaplamam çevremdekiler tarafından beğenilir ve takdir edilir. Ben bunun sebebinin mühendislik eğitimindeki analitik eğitimden olduğunu düşünürdüm. Oysaki daha öncesine dayanıyormuş. Satranç üniversiteden önce girdi hayatıma. Mangala adını bilmeden 4-5 yaşlarında oynamaya başladığımız 24 taş oyunu. An azından 30 senedir hayatımda olmayan bu oyunu, ilk oynadığım zamanlardaki, kurgulama çabalarım, stratejik çabalarım gözümün önünden geçti. Evet, Mangala inanılmaz derecede, strateji geliştirmeye yönelik bir oyun.

Hepimiz çocuğumuzun iyi bir satranç oyuncusu olmasını isteriz. Henüz satranç çağına gelmemiş çocuklarınız ile keyifli bir şekilde oynayacağınız Mangala oyununu, evinizdeki imkanlarla, çocuğunuz ile birlikte yapabilirsiniz.

Bazı kaynaklarda, en az 4.000 yıldır Türklerin, sıkılmadan bu oyunu oynadıkları yazıyor. Eminim savaşlardaki başarımıza katkısı olmuştur. Siz de çocuğunuz ile bu oyunu birlikte yapıp, oynayabilirsiniz. Eminim onu bir süre olsun dijitalden uzaklaştırıp, birlikte keyifli vakit geçirecek ve onu geleceğe taşıyacak stratejik ilk öğrenimlerine yardımcı olacaksınız.

Kolay gelsin.